Educar en l'empatia vers els altres animals: una assignatura pendent
Durada: 30 hores formatives (4 setmanes)
Modalitat: 100% en línia
Destinataris: Docents de totes les etapes (infantil, primària i secundària)
Metodologia interactiva i dinàmica
Tutoria personalitzada
L'actual llei d'Educació (LOMLOE) recull la necessitat de formar als alumnes en el respecte cap als éssers vius i els drets dels animals i el medi ambient (article 1 bis, apartat E), conèixer i valorar els animals més pròxims a l'ésser humà i adoptar maneres de comportament que afavoreixin l'empatia i la seva cura (Article 9 bis, apartat L) i en l'article 23, apartat K ens convida a valorar críticament els hàbits socials relacionats amb la salut, el consum, la cura, l'empatia i el respecte cap als éssers vius, especialment els animals, i el medi ambient, contribuint a la seva conservació i millora.
Cada vegada més, la preocupació pel medi ambient, la nostra salut i l'empatia cap als animals està present en la nostra societat. I les aules en són un reflex i el seu futur. Sabem què hi ha al darrere del moviment animalista? I de l'activisme vers els drets dels animals? Per què hi ha cada cop més dietes basades en plantes? Són preguntes que avui dia estan al nostre voltant i que ens interpel·len com a persones educadores.
Per tot això, en aquest curs, coneixerem i aprendrem conceptes com l'especisme, l'empatia, l'ètica animal, el respecte pel medi ambient, el veganisme i el vegetarianisme, la relació històrica que hem tingut amb els animals, etc. Conceptes que es complementaran amb activitats a treballar durant la formació i després amb els alumnes a l'aula.

Oskar Aragonés Llacer
Formador en ètica animal
Diplomat en Ciències Empresarials, format en Educació Humanitària (ètica animal, drets humans i ecologisme), formador a la Fundació FAADA dedicada a la defensa animal i voluntari al santuari d'animals, El Hogar Animal Sanctuary. Treballa com a divulgador d'ètica i empatia animal en escoles i centres de formació i en tallers d'hàbits saludables per a l'Agència de Salut Pública de Barcelona.
Sempre relacionat en temes de comunicació, ha treballat en agències de publicitat com a dissenyador gràfic i com a guionista per a programes de ràdio i televisió.
OBJECTIUS |
|
PROGRAMA |
Mòdul 1_ L'empatia cap als més desconeguts
Objectius
- Conèixer la relació que hem tingut els humans i els altres animals no humans al llarg de la història i com és actualment aquesta relació.
Continguts
- La importància de la cultura en la nostra relació amb els animals.
- Diferents pensaments de filòsofs i pensadors sobre els animals i els humans.
- La rellevància d'expressions i llenguatge utilitzats on utilitzem els animals.
Mòdul 2_ Especisme i empatia animal
Objectius
- Saber què és l'especisme, perquè es produeix i perquè explotem uns animals i altres no.
- Com desconstruir les idees preconcebudes que ens han inculcat.
Continguts
- Falsos mites sobre alguns animals.
- Exercicis per a promoure l'empatia, descobrir el nostre especisme existent i com solucionar-lo, a partir del visionament de vídeos i imatges d'animals interaccionant fora de l'àmbit de l'explotació.
Objectius
- Conèixer i entendre què és el veganisme i el vegetarianisme i perquè cada cop més, aquests conceptes estan més presents en el nostre dia a dia.
- Trobar alternatives de menjar, lliure de crueltat animal.
Continguts
- Què és el veganisme i en què es diferencia del vegetarianisme. Perquè el veganisme va més enllà de l'alimentació.
- La importància de la nostra alimentació per l'efecte que té sobre els animals, la salut i el Planeta i perquè es diu que una dieta basada en plantes pot salvar els problemes climàtics actuals.
- Disseny d'un menú saludable i sostenible, lliure de crueltat animal.
Mòdul 4 _ Proposta d'aplicació pràctica
Objectius
- Realitzar una reflexió sobre els aprenentatges realitzats durant el curs.
- Elaborar una activitat d'aplicació pràctica, centrada en un nivell educatiu en concret, sobre com treballar l'empatia cap als animals. En cas de ser docent en actiu, aplicar-la a l'aula i fer-ne una valoració.